17. susreti DNRP FBiH u Bihaću

Kao i prethodnih godina, članovi našeg Udruženja su i ove godine prisustvovali tradicionalnim susretima DNRP FBiH koji su na dan pobjede nad fašizmom (09.05.), održani u slobodarskom i herojskom gradu Bihaću.

Susreti starih saboraca iz svih krajeva Federacije, kao i uvijek, izazvali su puno emocija, osmjeha i uopšte zadovoljstva. Stari saborci  su iskoristili tu priliku za evociranje mnogih zajedničkih uspomena i prepričavanje brojnih događaja i anegdota iz ratnog perioda.

Protokalrni dio sa zvaničnim obraćanjima učesnika i gosta susreta realizovan je u sportskoj dvorani, a potom su susreti nastavljeni obilaskom grada, mezarja Humci i Kulen Vakufa.

Dobrodošlicu svim učesnicima i gostima  je prvo poželio domaćin Predsjednik   Unsko-sanskog Saveza DNRP, a potom i predsjednik Federalnog saveza g-din Šerif Patković. Njegove poruke prisutnim i javnosti su se odnosile na značaj našeg jedinstva i njegovanje uspomena na ratne događaje kao naše svetinje koje moramo stalno i bez kalkulacija njegovati.  Patković je takođe poručio svim prisutnim i cijeloj javnosti da o opstanku BiH nema razgovora ni cijenkanja ni sa kime jer je za nju plaćena ogromana cijena krvlju. Ljiljani i mladi BiH to nikada neće dozvoliti ma koliko to neki priželjkivali. Njegovo izlaganje je više puta prekidano gromoglasnim aplauzima prisutnih.

Skupu su se potom prigodnim govorom obratili Načelnik općine Bihać g-din Endžad Galijašević, Premijer USK g-din Izudin Saračević, te Ministar za boračka pitanja FBiH g-din Salko Bukvarević. Ministar je ovom prilikom napomenuo da se u narednim reformama koje čekaju FBiH, borci neće dirati, nego naprotiv, njihov status će se morati popravljati i jačati, a da će organi vlasti borcima i njihovoj djeci morati dati prioritet u zapošljavanju i školovanju.

Nakon ovih obraćanja rukovodstvo Saveza DNRP je za iskazanu podršku u dosadašnjem radu Saveza dodijelilo priznanja Saveza Načelniku općine Bihać, Premijeru USK, bivšem premieru FBiH Nerminu Nikšiću, te legendi odbrane BiH, gen. Atifu Dudakoviću.

Posebne ovacije svih prisutnih je izazvalo obraćanje gen. Dudakovića. Vrlo nadahnuto i emotivno se obratio prisutnim i javnosti sa jasnom porukom da su nacizam i fašizam u BiH od strane čuda bosanskog otpora - ABiH, pobijeđeni, ali nažalost da nisu iskorijenjeni, čega moramo biti svjesni i u tom duhu odgajati naše mlade koji moraju znati kako sa njima i ubuduće treba postupati.

Druženje saboraca u ostatku dana uz prelijepu i jedinu Unu ostavilo je neizbrisiv doživljaj i ugođaj svih učesnika koji su se u kasne popodnevne sate opraštali upućujući se nazad svojim sredinama i pri tome iskazujući želju da se dogodine ponovo u istom sastavu susretnu na nekoj drugoj lokaciji jedine nam BiH.