16. susreti DNRP ZE-DO KANTONA

16. susreti DNRP ZDK

Dobitnici najvećih ratnih priznanja (DNRP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) su i ovog 06. aprila po 16. puta zaredom obilježili svoj dan. Ove godine susreti su se organizovali u Tešnju kojima je domaćin u saradnji sa organima lokalne uprave, bilo naše Udruženje - Udruženje DNRP 7-jug.

Kao i uvijek, i ovi susreti su protekli u veoma ugodnoj atmosferi jednodnevnog druženja saboraca iz proteklog rata, što je  zgodna prilika da se međusobno ponovo vide, druže, razmjenjuju ideje o novim projektima od opštedruštvenog značaja i naravno i evociraju uspomene iz najtežih ratnih dana kada su rađana neraskidiva prijateljstva koja, evo već traju decenijama, a po svemu iskazanom, tako će ostati i ubuduće.

Program druženja je otpočeo jednosatnim programom u Centru za kulturu u kome su se okupljenim dobitnicima NRP pridružili brojni gosti među kojima K-danti lokalnih ratnih brigada, Premijer Kantona sa grupom ministara, Predsjedavajuća Skupštine ZDK, te predstavnici boračkih udruženja i javnih i vjerskih ustanova.

Svim prisutnim se u ulozi domaćina obratio Predsjednik Udruženja 7-jug g-din Hasan Handžić i Načelnik općine Tešanj g-din Suad Huskić, a potom i Premijer g-din Miralem Galijašević i Ministar za boračka pitanja ZDK g-din Fahrudin Čolaković.

Posebnu pažnju prisutnih je pobudilo vrlo nadahnuto obraćanje Predsjednika Saveza DNRP ZDK g-dina Nazima Bećirovića i Predsjednika Saveza DNRP FBiH g-dina Šerifa Patkovića čije je izlaganje  više puta prekidano  gromoglasnim aplauzima.

U više navrata sve prisutne je repertoarom starobosanskih narodnih pjesama oduševio i svojim učešćem počastvovao Omladinski ansambl iz Tešnja pod rukovodstvom Damira Galijaševića. Ovi mladi biseri sevdaha su kroz pjesmu dali vrlo jasnu poruku:"Bosne je bilo, ima je i bit će ma koliko nad njom nadlijetali gladni lešinari.  Bosna je kroz historiju preživjela mnoge teške periode i nije poklekla, već opstala. A opstat će sigurno i ubuduće."

I poruke svih drugih navedenih lica koja su se obraćala skupu mogu se svesti u slijedeće:

-  Statusno zbrinjavanje svih boraca mora biti prioritet organa vlasti, a u rad organa i institucija unijeti više poštenja i odgovornosti odgovornih za provođenje postojeće zakonske regulative

-  Ovakve i slične manifestacije se moraju podržavati na svim nivoima i u njih puno više uključivati javne institucije i mlade

- Jedinstvo Saveza DNRP koje nikada nije bilo upitno mora biti uzor svim borcima i ubuduće se svi moraju angažovati na ujedinjavanju boračkih organizacija

-  Savezi i udruženja DNRP će težišno nastaviti rad na razvijanju projekata od općedruštvenog značaja, a posebno projekta o edukaciji mladih o istini u periodu 92-95. u čiju realizaciju pozivaju sve institucije koje se bave obrazovanjem i odgojem mladih.

Nakon svečanog programa u Centru za kulturu, svi prisutni su preko delegacija Saveza i organa vlasti položili cvijeće na centralno spomen-obilježje u Tešnju, a potom šetnjom gradom nastavili obilazak njegovih znamenitosti: Eminagića konaka, uvakufljenih objekata osnivača grada Tešanj Ferhat-bega, te neizostavne tešanjske Gradine i njenih muzejskih eksponata koja je i simbol grada.

Nakon zajedničkog ručka i uručenja prigodnih poklona učesnicima druženja, isti su se ne skrivajući zadovoljstvo o svemu priređenom i pokazanom od strane domaćina, razišli sa porukom da se ako Bog da vidimo na Federalnim susretima 09. maja u Bihaću.

Naravno, kada su gosti više nego zadovoljni domaćinom, odnosno nama u Udruženju 7-jug, i nama  je puno srce što su naše raširene ruke dobrodošlice svi prihvatili, što nas ispunjava neizmjernom srećom i zadovoljstvom.

Hvala svima koji su nas u organizaciji ovih susreta podržali, a posebne zahvale upućujemo našim uglednim privrednicima i dokazanim patriotama BiH, Suadu Roši i Fahki Mujakoviću.